058 203 8059

info@salariszaken.nl

Over Ons

Actueel

Login

Asscher wil verplichte reservering voor scholing

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat onderzoeken of een werkgever verplicht kan worden een deel van het uit te betalen loon te reserveren voor scholing van zijn werknemers. ‘Scholing is niet alleen een fundamenteel recht, maar ook een fundamentele plicht’, stelt Asscher in een artikel op de site van de internationale sociaal-democratische denktank Policy Network. Dat meldt de Volkskrant.

Voortschrijdende robotisering gaat ten koste van werkgelegenheid als bedrijven alleen maar in technische innovatie investeren. Maar een zeer beperkt aantal werknemers kunnen die vernieuwde technologie toepassen, stelt de minister. Daardoor daalt de werkgelegenheid met 5,8 procent. Als bedrijven echter ook in scholing en in hun werknemers investeren, dan stijgt de werkgelegenheid met 8,3 procent, aldus de bewindsman.
Scholingsfondsen
Werkgeversorganisatie VNO NCW wijst erop dat er al ‘heel veel scholingsfondsen zijn waar voldoende geld in kas lijkt te zitten’, aldus een woordvoerder. ‘Bovendien zijn de werkgeverslasten in Nederland al torenhoog en moeten ze dringend omlaag.’ De werkgevers wijzen erop dat het idee van Asscher kan betekenen dat werknemers minder loon krijgen.
Ongelijkheid
De ongelijkheid tussen werknemers met een lage of hoge opleiding is de laatste jaren gegroeid. In een ‘robottijdperk’ wordt die ongelijkheid sneller groter. Mensen met een lage opleiding haken dan af en komen in, wat Asscher noemt, langdurige technologische werkloosheid.
Het stimuleren van scholing moet dit tegengaan. ‘We moeten de radicale keuze maken om te gaan voor hogere arbeidsproductiviteit in plaats van goedkopere arbeid. We moeten inzetten op werkzekerheid boven baanzekerheid.’
Robotisering
De minister van Sociale Zaken waarschuwt al enkele jaren dat robots en andere technologie de komende decennia een drastisch effect zouden kunnen hebben op het aantal menselijke banen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid stelde eind vorig jaar echter dat de opmars van de robot niet zo snel gaat in Nederland.
media_xl_1413829

 

Meer weten over salarizaken?